Всяко десето дете джобено в училище

Публикувано на януари 13 2010 by teensbg

ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Въпреки камерите и охраната в училище всяко десето дете е подложено на класическото „джобене“ и сбивания в училище почти всеки ден.

Такива изводи прави социологическата агенция „Медиана“ в съвместен доклад с НСИ за състоянието на тинейджърите у нас.

Камера за наблюдение

Камера за наблюдение


Изследването включва данни за последните няколко години, включително и за отиващата си 2009-а. Докладът бе приет от министрите на последното им заседание преди Коледа.
Инвестира се в охрана и техника, но няма ефективна система за санкциониране на учениците, по никакъв начин не се наказват семействата на виновните тинейджъри. Това е една от основните причини за несправянето с агресията сред тинейджърите, се посочва в доклада.
Социолозите са отчели и тотална липса на базови знания у учениците.

Посредственост

Анкета сред деца в началното училище, разделени условно на „отличници“, „добри“ и „слаби“, отчела, че дори и шесторкаджиите сред тях имат бели петна. На пет базови въпроса само 36,7% от тях отговорили правилно на всички. Например 28 на сто от тях не знаели какво е число на квадрат, а 19,2% – кога е подписан Санстефанският мирен договор. 25% от часовете в училище пък на практика били проформа, сочи още докладът.
В същото време се наблюдава положителна тенденция в завършилите по-висок клас образование. Средно са изкласили 54,8%, висше във ВУЗ или колеж – 22,8%. С основно и noниско са 22,5%. Това означава, че над 77 на сто от хората в активна възраст имат средно или висше, обобщава докладът.
източник в-к Телеграф

Коментарите са изключени.

Всички права запазени - www.teensbg.com