Отглеждане на гълъбите продължение

Публикувано на януари 21 2010 by teensbg

Хранителната стойност на различните семена, към които спадат всички възможни дребни зърна, често се надценява. Маслодайните семена са полезни, тъй като придават блясък на перата. Всички семена стимулират желанието за летене и затова трябва да се дават в умерено количество на прелетните гълъби. Гълъбите може да получават и фуражни смески. Една такава смеска е със съдържание 50 % ечемик, 20 % пшеница, 10 % грах и фий, а останалите 20 % обхващат различни семена, царевица и фасул.Гълъбите трябва да получават и микроелементи и минерални вещества под формата на камък за гълъби (приготвя се от глина, креда, пясък, изсушени и счукани черупки от яйца, анасонови зърна, малко конопени зърна и 3% готварска сол). Влажната глинеста маса се оставя да се изсуши на проветриво място. Дават се и креда, счукани тухли, стара варова мазилка или яйчени черупки.
Към дажбата е необходимо да се дава свежа зеленина (богата на витамини), като листа салата, маруля, зеле, спанак, настъргани моркови, а също покълнали овесени, просени, пшеничени или други зърнени, които се препоръчват преди размножителния период, тъй като са богати на витамин Е. Общото количество храна, което следва да получават гълъбите, е около 40 г на ден за средно-големите породи. Извън разплодния сезон гълъбите се хранят един или два пъти дневно. При това трябва да се контролира до каква степен е изядено заложеното количество. През разплодния сезон гълъбите се хранят по възможност два до три пъти дневно, за да могат и по-слабите млади гълъби да получават от време на време достъп до достатъчна храна. Даването на витамини с храната или водата за пиене осигурява добро здравословно състояние на гълъбите. На пазара се предлагат различни витаминни препарати.

Гнездо с гълъб

Гнездо с гълъб

При образуване на семейство трябва да се знае, че гълъбите са моногамни. За разплод се избират полово зрели, с добри екстериорни качества гълъби. Мъжките се различават от женските по по-едрото си телосложение, характерното „гугукане“, поведенчески реакции (ухажване и хранене на женската) и пр. Преди да се пуснат за съешаване, необходимо е избраният чифт гълъби (задължително от една порода) да се поставят съвместно в отделен кафез (с размери 50 х 50 х 50 см), намиращ се на немного светло място, където те пребивават най-малко 1—2 седмици до пълното им опознаване и трайно образуване на семейството, което може да остане за цял живот. Ето защо по-възрастните гълъби, които вече са имали образувано семейство, трябва да се изолират от стария партньор за известен период и съответно да са по-дълго време заедно с новия. След констатиране на признаците на пълно разбирателство (ухажване, хранене на женската „човка в човка“ и др.) ново изграденото семейство може вече да се извади от отделния кафез и да се пусне в общото помещение в ятото, където са осигурени достатъчно гнездилки и строителен материал (сено, слама, морска трева) за изграждане на гнездото. Новото семейство веднага се впуска в подготовката на гнездото. Обикновено мъжкият носи строителните материали за оформянето на гнездото, а женската ги подрежда. Седем-десет дни след бурен любовен период женската снася (най-често през интервал от 40—48 ч. две бели яйца. Препоръчва се след снасянето на първото яйце то да се подмени с изкуствено, за да не се получи не-едновременно излюпване на малките, при което второто измътено гълъбче изостава в развитието си и често умира.Изваденото първо яйце се поставя обратно веднага след снасянето на второто, при което излюпването се осъществява едновременно. Мътенето продължава 17—18 дни при редуване на родителите, като обикновено мъжкият подменя женската 5—6 ч. през деня.

семейство гълъби

семейство гълъби


След излюпването на малките, които са голи, слепи и безпомощни, първоначалното им захранване през първата седмица става с повърната кашица (т. нар. „птиче мляко“) от гушата на родителите, която те изливат в отворените човки на вечно гладните рожби. След този период родителите започват да ги захранват с омекотена и смляна от тях храна. Изхранването продължава до 1 месец, след което малките преминават към самостоятелно хранене. Повторното снасяне става обикновено 15—20 дни след излюпването на първите гълъбчета, като мъжкият продължава до-изхранването на малките, а женската се ангажира в новото мътене. През първите 10—12 дена ново излюпените гълъбчета са обвити с пухкав мъх и едва към края на втората седмина започват да се появява! като шипчета първите пера, които постепенно се разтварят и оформят напълно към края на първия месец от живота им.

На тази възраст се извършва и опръстеняването им тъй като по-късно задният пръст трудно се подвива при вкарването на пръстенчето с данните. Гълъбите могат да снасят 6—7 пъти годишно през своя 10— 15-годишен живот. След осмата година обаче възпроизводителните им способности намалява .

Двойка гълъби

Двойка гълъби

Автор В.Денков и Л.Михайлова

Коментарите са изключени.

Всички права запазени - www.teensbg.com