Породи гълъби – хоби за тинейджъри

Публикувано на януари 18 2010 by teensbg

Декоративни породи гълъби

Декоративните гълъби се отличават с грациозност, красив външен вид и разнообразно оперение и се развъждат за украса

Демкежи (гащати) гълъби

Демкежи

Демкежи

Азиатска порода. Наричат се така, тъй като краката им са обрасли с дълги пера (подобно на гащи), които достигат странично до 10 см. Имат едро тяло и глава. Човката е бяла, а очите са черни или червени. Имат единичен или двоен качул на главата, но има и некачулати. Окраската им е едноцветна (бяла, жълта, кафява, черна) и двуцветна (чернобяла, кафявобяла, сивкавобяла и др.). Слаби летци са и нямат добри размножителни способности, поради което яйцата им се подлагат на други гълъби.

Якалии (булки, Мария Стюарт, перукери, якобинци, фереджалии).

Якалии

Якалии

Азиатска порода. Наричат се така, понеже имат обилно оперение на шията (подобно на яка). Имат среден ръст. „Яката“ не им позволява да гледат встрани, а само напред, поради което често стават жертва на хищници. Имат висока и изправена стойка. Окраската им е разнообразна — кафява с бели пера, черна, сива, жълта и чисто бяла. Не летят добре, а и не са добри родители, поради което яйцата им се подлагат на други.

Паунести (фенерлии, ветрило-подобни, треперещи, булчени)

Фенерлии

Фенерлии

Тяхна родина е Индия. Опашката им е много развита и образува нещо подобно на разтворено дамско ветрило. На ръст са средни. На цвят са бели, сребристо-сиви, кафяви, черни.

Булани (гушести, балони, надувани)

Булани

Булани

Произхождат от скандинавските страни, Белгия и Холандия. Характерно за тях е, че издуват силно гушата си като балон. Тялото им е източено и дълго. Нямат качул на главата, но се срещат и качулати. Имат дълги криле, но не са добри летци. На цвят са бели, жълти, кафяви и черни.
Сврачи гълъби (дългоклюни, турмани, елстъри). Стара немска порода с дълго източено слабо и високо тяло. Имат изящно и хармонично телосложение, високи крака и дълъг, здрав клюн. Срещат се едноцветни и двуцветни, в черно, червено, сиво, жълто.

Кабаци (баруни, масърлии, папагалести)

Кабаци

Кабаци

Произхождат от Египет. Сравнително дребни са на ръст и имат малка глава. На гърдите си имат т. нар. роза (гюл), но се срещат и без нея. Оперението им е двуцветно — бяло тяло (задължително) и с кафяви криле (капаци), но се срещат и с черни, сиви, жълти капаци. Сравнително добри летци.
Индианци. Породата произхожда от Индия. Имат средно голямо тяло, къса дебела човка, без качул. Очите им са червени, а клепачите са много големи, с пъпчива гъба и също са червени. Оперението им е едноцветно — черно, кафяво, сивкаво, тъмно жълто и др. Имат добри летателни качества. Чрез кръстоска с гълъби от други породи се е получила малко изменена порода, известна у нас под името японци.

Очаквайте Пощенски породи гълъби

Коментарите са изключени.

Всички права запазени - www.teensbg.com