Пощенски гълъби – хоби за тинейджъри

Публикувано на януари 19 2010 by teensbg

Пощенски породи гълъби

Пощенски : гълъби са тясно специализирани птици за продължително летене на стотици километри, с отлична ориентация и силно развита мускулатура те летят със скорост до 80 км/час и в някои страни и до днес използват като бързи пощальони,които пуснати на отдалечени места бързо отиват до дома си.

Кариери (английски бегачи).

Кариери

Кариери

Създадени в Англия чрез кръстоска на старите пощенски гълаби с диви гълъби и гълъби чайки. Имат среден ръст. Отличават се най-вече с восковицага (гъбата) около ноздрите, която е голяма и има малки гъбички. Гъбичките се срещал и по клепачите на очите, Оперението им е различно обшарено черно, кафяво, сребристо сиво тъмносиво и др. Имат изключително добри летателни способности, като летят бързо И преодоляват големи разстояния след добра тренировка. Разновидност на породата са т. нар. канадски кариери.

Дракони

Дракон

Дракон


Породата е създадена през VII в след кръстоска на английски кариери с руски турмани. Имат едро телосложение, къса дебела човка. Клепачите и восковицата са грубо напластени с гъбички, които им пречат да виждат храната. Оперението им е черно или тъмносиво на цвят. Изключително добри летци са след добра подготовка.

Белгийски пощенци

Белгийски

Белгийски

Стара белгийска порода гълъби с едро телосложение. Основният им цвят е светлосив, кафяв, светло и тъмножълт, като на шията е по-тъмно обагрен, а на крилете има по две успоредни потъмни ивици. Отлични летци са и прелитат големи разстояния.

Московски пощенци

Московски

Московски

Стара руска порода, отличаваща се с красиво телосложение, но не с особено изявени летателни качества. Оперението им е бяло, сребристо сиво, тъмносиво или многоцветно. Много красиви и ефектни са белите, „пръскани“ с черни капки, наречени тигрови гълъби.

Гълъби-чайки

Гълъби-чайки

Гълъби-чайки

Стара френска порода с дребен ръст и големи изпъкнали очи. На гърдите си имат голяма риза. Срещат се качулати и некачулати. Човката им е много къса, което затруднява изхранването на малките, поради което яйцата им се подлагат на гълъби от други породи. Оперението им е едноцветно — бяло, сребристо сиво, тъмносиво, светлокафяво, тъмнокафяво и др. Отличителна черта на тази порода са изключителните им летателни качества и отлична ориентация.

Спортни породи гълъби

Спортните гълъби се отглеждат заради специализирания им летеж, с елементи на „висш пилотаж“ и игра във въздуха. От тази група по-известни са следните породи

Донеци (арапи, играчи, преметачи)

Донеци

Донеци

Имат средно на големина тяло. Очите са светли с бели клепачи, които контрастират на лъскаво черния цвят на оперението. Не са от най-добрите летци.

Акмани (черно бели)

Акмани

Акмани

Местна порода гълъби, получени от кръстосването на бели гълъби с черни (донеци). Имат средно голямо тяло със светли очи и бели клепачи. Оперението е двуцветно обагрено — отгоре (гърбът) е черно, а отдолу (коремът) е бяло, а гърдите и опашката са черни. Отпред под очите и човката има бяла препаска. Летателните им качества при системна тренировка са добри.
Герданлии. Местна тракийска порода гълъби, които са с черно оперение и бяло петно на гърдите или бял „гердан“ около шията. Човката им е черна. Имат дълга шия. Опашката им е различно оцветена (бяла, черна или шарена). Срещат се и в червена и жълта окраска. Имат добри летателни способности.

Герданлии

Герданлии

Герданлии

Местна тракийска порода гълъби, които са с черно оперение и бяло петно на гърдите или бял „гердан“ около шията. Човката им е черна. Имат дълга шия. Опашката им е различно оцветена (бяла, черна или шарена). Срещат се и в червена и жълта окраска. Имат добри летателни способности.

Тинейджъри очакваите – хранене на гълъбите

Коментарите са изключени.

Всички права запазени - www.teensbg.com