Стероиди- действие и странични ефекти

Публикувано на февруари 5 2010 by teensbg

Много тинейджъри, които сериозно се интересуват от фитнес и бодибилдинг започват да търсят алтернативни методи, за да увеличат масата си, когато виждат, че качват трудно. Често прибягват до употребата на стероиди, тъй като те са считани за най-бързия начин да се увеличи мускулната маса.

Как действат?

universal

Анаболите спомагат за подобряването и произвеждането на мускулна тъкан и белтъчен синтез. Осигуряват на тялото повече от мъжкия хормон тестостерон, който е водещ при растежа и развитието на мускулната масата. Повишават силата и издръжливостта.
Много хора, редовно употребяващи стероиди, твърдят, че усещат силни еуфорични чувства, завишена агресивност и силна чувствителност на стрес и напрежение. Тези ефекти тласкат приемащите ги към още по-засилени тренировки и за по-дълго време.

Как се приемат?

universal1

Стероидите се приемат на цикли; дължината на всеки цикъл е определена от това колко опит има приемащият ги и какъв тип е самият стероид. Някои цикли са не по-дълги от 4 седмици, докато други може да продължат до 20 седмици. След попълването на цикъла, приемащият ги спира за определен период от време преди да започне нов.
Някои предпочитат да взимат по два или повече вида стероиди наведнъж. Този процес е наречен „трупане“. Смята се, че някои стероиди се допълват и приемани в комбинация, ефективността им се засилва.
Най-често стероидите се инжектират мускулно, но освен това се предлагат и под формата на хапчета и кремове.

tuor4

Странични ефекти, които може да предизвика употребата на стероиди:

*Акне

*Гинкомастия (развитие на бюст при мъжете)

*Увреждания на черния дроб

*Високо кръвно налягане, което може да доведе до удар или инфаркт

*Повишаване на LDL (злокачествен холестерол) и редуциране на произвеждане на HDL (доброкачествен холестерол), което от своя страна може да предизвика сърдечносъдова недостатъчност

* Оплешивяване при мъже, които са генетично предразположени

*Уголемяване на простатата

* Атрофия на тестисите (намаляване на размерите им)

*Спиране на растежа при юноши, които още не са приключили развитието си.

Ако обмисляте варианта дали да започнете прием на стероиди, уверете се, че сте претеглили правилно плюсовете и минусите преди това. Не само че страничните ефекти може да са опасни, но и не всеки, който приема стероиди успява да поддържа каченото тегло след това. Защото по-голямата маса изисква по-сериозна тренировка, повече упражнения, респективно по-голямо натоварване и повече време.

Най-важното е да прецените добре дали това е риск, който си струва да поемете.

Коментарите са изключени.

Всички права запазени - www.teensbg.com